Mașină de gătit: ce este, cum se folosește și ce funcții are 

Cu mașina de gătit, legumele, peștele, carnea, pastele sau deserturile pot fi gătite cu aburi ușor și, mai ales, fără grăsimi. Aburul este distribuit uniform în camera de gătit a mașinii și gătește delicat mâncarea, la perfecțiune, menținând vitaminele și mineralele din alimente. În ziua de azi, nicio bucătărie profesională nu se poate lipsi de mașina de gătit, și poate fi găsită tot mai des în gospodăriile private. Aburii sunt generați cu racord fix de apă sau cu rezervor de apă.

La gătitul cu abur, apa este încălzită în dispozitiv sau într-un recipient exterior până la punctul de fierbere de 100 grade Celsius. Acest lucru creează abur care învăluie alimentele din compartimentul de gătit și le gătește ușor. 

Aparatul de gătit cu abur are avantaje pe care cuptorul tradiţional, cuptorul cu microunde sau alte dispozitive nu le au. Cel mai mare avantaj al aparatelor de gătit cu abur este pregătirea blândă și uniformă a alimentelor. Din cauza vaporilor de apă, se rețin mulți nutrienți care s-ar pierde la căldură mare în cuptor sau când se gătesc într-o oală.

Ce este mașina de gătit?

Mașina de gătit este un aparat de gătit cu aburi și face parte din gama de aparate și plite profesionale. La un astfel de aparat de gătit profesional poți găti diverse alimente în abur fierbinte și poate facilita prepararea alimentelor. 

Prepararea la aburi este considerată o metodă blândă de gătit și are o tradiție îndelungată în bucătăria asiatică. Gătitul cu abur joacă un rol deosebit de important în bucătăria chineză. Spre deosebire de oala sub presiune sau de alte aparate de gătit cu abur, alimentele din mașina de gătit sunt preparate la presiunea ambientală. 

Cum se folosește mașina de gătit?

Gătitul alimentelor în mașina de gătit cu abur se face ușor. După ce ingredientele au fost tăiate sau pregătite pentru gătit, se pun în recipientul de gătit. Există diferiți timpi de gătire pe care îi programezi în funcție de preparat. 

Este ușor posibil să pui diferite alimente în recipientul de gătit. Acest lucru face posibil să gătești pește pe un pat de legume sau să prepari diferite tipuri de garnituri din legume într-un singur recipient. Iată care sunt pașii necesari pentru a pregăti ușor mâncarea în mașina de gătit:

Revoluționează Bucătăria cu Mașini de Gătit Avansate

Umple cu apă

Pentru a se produce abur, apa trebuie încălzită. În primul pas, este necesar să umpli rezervorul cu cantitatea maximă de apă. Majoritatea mașinilor au un indicator al nivelului de apă care poate fi folosit pentru a verifica nivelul apei. 

Multe aparate te avertizează cu un ton sonor sau cu un indicator luminos, atunci când nivelul apei este insuficient pentru a găti și trebuie reumplut. Reumplerea este de obicei posibilă în timpul funcționării fără a scoate recipientul de gătit. Protecția împotriva fierberii uscate a mașinii de gătit, oprește dispozitivul atunci când nu mai este apă în recipient.

Pune ingredientele

După ce dispozitivul cu abur a fost umplut cu cantitatea maximă de apă, alimentele sunt puse în recipientul de gătit. Recipientele de gătit, inserțiile pentru abur, coșurile pentru abur sau recipientele pentru abur sunt prevăzute cu mici orificii sau fante la bază prin care aburul este tras în sus. 

Recipientele de gătit ale majorității aparatelor de gătit pot fi stivuite una peste alta. Căldura se intensifică cel mai mult în recipientul de gătit cel mai de jos și iar cea mai scăzută temperatură se află în recipientul de gătit superior. 

Timpii de preparare si sensibilitatea alimentelor joacă un rol în aranjarea recipientelor de gătit. Carnea merge în partea de jos, legumele delicate merg în recipientele de sus. Cartofii durează puțin mai mult să se gătească și, prin urmare, trebuie puși în zona inferioară. Aparatul cu abur vine de obicei cu instrucțiuni care descriu timpii de gătire și aranjarea alimentelor.

Schimbă setările

Multe mașini de gătit sunt echipate doar cu un temporizator analog. Poate fi setat pentru o perioadă de până la 60 de minute. Timpii de gătire pentru cele mai comune alimente sunt de obicei indicați în instrucțiunile de utilizare. Fără temporizator, este posibil doar să te orientezi aproximativ asupra timpilor de gătire. 

Timpul de gătire dorit este setat cu ajutorul cronometrului. După trecerea timpului, mașina se oprește automat. Multe dispozitive raportează acest lucru cu un semnal acustic. Mașinile de gătit oferă opțiuni de setare mai complexe. Timpii de gătire pentru anumite alimente sunt adesea prestabiliți. 

Unele aparate oferă opțiunea de personalizare și salvare a valorilor prestabilite. Doar câteva mașini de gătit cu abur nu oferă opțiunea de a controla diferitele zone de gătit individual. Datorită controlului individual al zonelor de gătit, recipientele de gătit pot fi umplute în același timp, iar gătitul poate fi pornit automat în momente diferite. La majoritatea aparatelor este necesar să se controleze manual timpii de gătire prin umplerea sau plasarea recipientelor în momente diferite.

Sfârșitul procesului de gătire 

După ce procesul de gătire a început, mașina de gătit aduce apa la temperatura de fierbere. Aburul în creștere înconjoară alimentele în recipientele de gătit, care se gătesc ușor la căldură. Aparatul nu poate spune când mâncarea este gata. 

Procesul de gătire se încheie când timpul prestabilit a trecut. Prin urmare, poate fi necesar să verifici dacă alimentele sunt cu adevărat gătite. Majoritatea aparatelor folosesc un semnal acustic, pentru a indica faptul că timpul de gătire a expirat. 

Aburul fierbinte iese la deschiderea și scoaterea recipientului de gătit. Prin urmare, este recomandabil să lucrezi cu suporturi sau mănuși de cuptor.

Funcții și echipamente

În ceea ce privește funcțiile și caracteristicile echipamentului mașinii de gătit, este important să acorzi atenție caracteristicilor de siguranță. Dispozitivele trebuie să fie dotate cu protecție împotriva supraîncălzirii și trebuie să aibă o protecție împotriva fierberii uscate. 

Comenzile trebuie să fie ușor accesibile pe partea frontală. De asemenea, trebuie să existe un indicator al nivelului de apă și un indicator luminos. Pentru timpi lungi de gătit, uneori o umplere de apă nu este suficientă pentru a găti mâncarea. 

Prin urmare, poate fi necesar să adăugi apă în timpul procesului de gătire. În acest caz, reumplerea trebuie să fie posibilă în timpul funcționării, iar deschiderile trebuie să fie ușor accesibile fără a fi nevoie să scoți recipientele de gătit. Dispozitivul trebuie să avertizeze cu un semnal acustic și vizual atunci când este necesară reumplerea cu apă.