Hernia de disc  - ce este și cum se manifestă?

Hernia de disc  – ce este și cum se manifestă?

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale care poate cauza dureri severe și disconfort. Această afecțiune apare atunci când unul dintre discurile intervertebrale, care sunt structuri moi care acționează ca amortizoare între vertebrele coloanei vertebrale, se deformează sau se rupe și conținutul lor interior (nucleul pulpos) iese în afara discurilor. Hernia de disc poate să apară în orice parte a coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în zona lombară (partea inferioară a spatelui) și în zona cervicală (partea superioară a spatelui).

Cauzele herniei de disc

Hernia de disc poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv îmbătrânirea, traumele sau leziunile, ridicarea greutăților în mod incorect, obezitatea, activitățile repetitive sau mișcările bruște și intense. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discurile intervertebrale devin mai puțin elastice și mai predispuse la degradare, ceea ce crește riscul de hernie de disc. Vezi mai multe detalii pe Bio Ortoclinic.

Simptomele herniei de disc

Simptomele herniei de disc pot varia în funcție de localizarea herniei și de gradul de compresie a nervilor din apropiere. În general, simptomele pot include:

 • Durere în zona afectată, care poate iradia în alte părți ale corpului, cum ar fi brațele sau picioarele, în funcție de localizarea herniei
 • Amorțeală sau furnicături în zona afectată
 • Slăbiciune musculară în zona afectată
 • Senzație de amorțeală sau slăbiciune într-unul sau ambele picioare
 • Dificultăți în a merge sau a efectua anumite mișcări

Diagnosticul herniei de disc

Diagnosticul herniei de disc implică adesea o combinație de istoric medical, examen fizic și teste de imagine, cum ar fi radiografiile, RMN-ul (rezonanța magnetică) sau CT-ul (tomografia computerizată). Aceste teste ajută la localizarea și determinarea gravității herniei de disc și la evaluarea dacă nervii sunt comprimați.

Tratamentul herniei de disc

Tratamentul herniei de disc poate varia în funcție de gravitatea simptomelor și de starea generală a pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 • Managementul conservator: Acesta poate include odihna relativă, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), terapie fizică, exerciții de întindere și fortificare, injecții epidurale cu corticosteroizi și modificări ale stilului de viață pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale.
 • Chirurgia: Chirurgia poate fi recomandată în cazurile severe sau în cazurile în care simptomele nu se ameliorează cu managementul conservator. Tipul de intervenție chirurgicală depinde de localizarea herniei de disc și de starea generală a pacientului și poate include discectomie (eliminarea parțială sau totală a discului herniat) sau laminectomie (eliminarea unei porțiuni din osul spinal pentru a elibera presiunea asupra nervilor).

Prevenirea herniei de disc

Prevenirea herniei de disc poate fi dificilă, dar unele măsuri pot reduce riscul apariției acestei afecțiuni, cum ar fi:

 • Menținerea unei greutăți sănătoase
 • Adoptarea unei posturi corecte în timpul activităților zilnice și evitarea ridicării greutăților în mod incorect
 • Evitarea activităților care pun o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale, cum ar fi săriturile sau mișcările bruște și repetitive
 • Întărirea mușchilor spatelui și a abdomenului printr-un program regulat de exerciții fizice

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale care poate provoca dureri și disconfort semnificative. Cu un diagnostic și un tratament adecvat, majoritatea persoanelor cu hernie de disc pot experimenta ameliorări semnificative ale simptomelor și pot reveni la activitățile normale. Totuși, este important să se adopte măsuri preventive pentru a reduce riscul de recurență și de complicații pe termen lung.

Cum apare și cum se tratează hernia de disc

Hernia de disc este o afecțiune comună și uneori dureroasă a coloanei vertebrale, care poate afecta calitatea vieții și mobilitatea pacienților. Pentru a înțelege mai bine cum apare și cum poate fi tratată hernia de disc, este important să cunoaștem anatomia coloanei vertebrale și factorii care pot contribui la această afecțiune, precum și opțiunile de tratament disponibile.

Anatomia coloanei vertebrale și rolul discului intervertebral

Coloana vertebrală este formată din vertebre, care sunt o serie de oase care se suprapun una peste alta și formează coloana vertebrală. Între fiecare pereche de vertebre se găsește un disc intervertebral, care este o structură moale și elastică, cu un miez gelatinos numit nucleul pulpos, înconjurat de un inel fibros numit inel fibros. Discul intervertebral acționează ca un amortizor și ajută la menținerea flexibilității și a mobilității coloanei vertebrale.

Cum apare hernia de disc

Hernia de disc apare atunci când inelul fibros al discului intervertebral se rupe sau se subțiază și permite miezului gelatinos să iasă din disc. Acest lucru poate fi rezultatul unei varietăți de factori, inclusiv îmbătrânirea, traumele sau leziunile, ridicarea greutăților în mod incorect, obezitatea și activitățile care implică mișcări repetate sau bruște ale coloanei vertebrale. Odată ce discul herniat exercită presiune asupra nervilor din apropiere, poate apărea durerea și disconfortul caracteristice herniei de disc.

Simptomele herniei de disc

Simptomele herniei de disc pot varia în funcție de localizarea herniei și de gradul de compresie a nervilor din apropiere. Cele mai frecvente simptome includ:

 • Durere în zona afectată, care poate iradia în alte părți ale corpului, cum ar fi brațele sau picioarele
 • Amorțeală sau furnicături în zona afectată
 • Slăbiciune musculară în zona afectată
 • Senzație de amorțeală sau slăbiciune într-unul sau ambele picioare
 • Dificultăți în a merge sau a efectua anumite mișcări

Tratamentul herniei de disc

Tratamentul herniei de disc poate varia în funcție de severitatea simptomelor și de starea generală a pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 • Managementul conservator: Acesta poate implica odihna relativă, administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), terapie fizică, exerciții de întindere și fortificare, injecții epidurale cu corticosteroizi și modificări ale stilului de viață pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale.
 • Chirurgia: Chirurgia poate fi recomandată în cazurile severe sau în cazurile în care simptomele nu se ameliorează cu managementul conservator. Tipul de intervenție chirurgicală depinde de localizarea herniei de disc și de starea generală a pacientului și poate include discectomie (eliminarea parțială sau totală a discului herniat) sau laminectomie (eliminarea unei porțiuni din osul spinal pentru a elibera presiunea asupra nervilor).

Prevenirea herniei de disc

Prevenirea herniei de disc poate fi dificilă, dar există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul:

 • Mențineți o greutate sănătoasă
 • Adoptați o postură corectă în timpul activităților zilnice și evitați ridicarea greutăților în mod incorect
 • Evitați activitățile care pun o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale, cum ar fi săriturile sau mișcările bruște și repetitive
 • Întăriți mușchii spatelui și ai abdomenului printr-un program regulat de exerciții fizice

Hernia de disc poate fi o afecțiune debilitantă și dureroasă, dar cu un diagnostic și un tratament adecvat, majoritatea persoanelor pot experimenta ameliorări semnificative ale simptomelor și pot reveni la activitățile normale. Este important să căutați îngrijire medicală dacă experimentați simptome asociate herniei de disc și să luați măsuri preventive pentru a reduce riscul de apariție a acestei afecțiuni.