Bucataria este locul in care, la final de zi, toti membrii familiei se aduna si isi impartasesc experientele, in timp ce savureaza o masa gustoasa. Fiecare familie are gusturile ei in materie de amenajare, astfel ca unele doresc o bucatarie traditionala sau modesta, altele doresc o nota de modernism sau eleganta.
Daca iti doresti sa oferi bucatariei tale o nota de eleganta, poti face acest lucru prin mai multe metode. Poti evidentia anumite zone din bucatarie, ii poti oferi dimensiune sau poti opta pentru diverse dotari utile. Intregul ambient se poate transforma daca montezi jaluzele verticale si oferi sansa luminii sa patrunda subtil in bucatarie.
Fiecare dintre noi avem gusturi si preferinte diferite, chiar daca scopul final este asemanator. De aceeam, fiecare dintre elementele ce urmeaza a fi prezentate in acest articol poate fi adaptat in functie de dorintele si nevoile specifice.
Creeaza o zona de accent
In general, bucatariile prezinta o amenajare tipica, respectiv o zona de mobilier, o zona de luat masa si una de gatit. In esenta, ele pot fi incaperi obisnuite, fara prea multe elemente care sa le deosebeasca, insa tu poti schimba acest aspect prin crearea unei zone de accent.
Acest lucru poate fi facut prin mai multe moduri, dupa cum urmeaza:
- Vopseste unul dintre pereti intr-o culoare indrazneata
- Adauga detalii din teracota prin vase sau chiar pe pereti
- Monteaza baterii aurii sau colorate
- Accentueaza o zona prin iluminat specific
Poti crea o zona de accent in orice colt al bucatariei, inclusiv la fereastra prin montarea unor rolete geam moderne, cu texturi si coloristica deosebite. Astfel, poti crea chiar si diverse nuante de culori in bucatarie prin lumina care strapunge materialul textil.
Detalii precum vase de teracota, baterii colorate sau chiar manere in forme neobisnuite pot adauga o nota de eleganta si rafinament bucatariei. Privirile vor fi atintite spre zonele pe care tu alegi sa le valorifici, inclusiv spre un perete viu colorat.
Mareste spatiul si ofera-i continuitate
Daca bucataria ta este de mici dimensiuni si ai crede ca nu ai foarte multe optiuni pentru a o stiliza, afla ca ai posibilitatea sa maresti atat vizual, cat si fizic spatiul. Una dintre aceste modalitati este sa optezi pentru o bucatarie alba, in care sa montezi jaluzele zi noapte care sa largeasca spatiul.
Un spatiu vizual marit are nevoie si de continuitate, astfel ca o poti obtine prin:
- Renuntarea la mobilierul inalt
- Organizarea blaturilor in functie de necesitati
- Renuntarea la manere
- Incastrarea si ascunderea tuturor electrocasnicelor
Dulapurile joase de bucatarie confera o senzatie de mai mult spatiu, curatenie si usurinta in activitatile obisnuite. Pe suprafata lor, poti pastra strictul necesar in materie de ustensile si mentii, astfel, o nota de eleganta.
Cu cat ascunzi mai multe electrocasnice, cu atat bucataria pare mai spatioasa si mai eleganta. De asemenea, pentru un aspect si mai rafinat, poti opta pentru sertare care au sistem special de deschidere, renuntand la manerele clasice.
Opteaza pentru depozitari ascunse
Daca bucataria ta prezinta multe dotari, fie electrocasnice, fie diverse ustensile de bucatarit, poti opta pentru amenajarea unor spatii de depozitare ascunse. Ele te pot ajuta sa te organizezi mult mai bine, dar si sa accentuezi aspectul elegant al incaperii. Iata ce tipuri de depozitari ascunse poti introduce:
Tipuri de depozitari ascunse | Detalii |
Dulapurile cu electrocasnice incastrate | Poti depozita diverse lucruri inclusiv in dulapul in care ai incastrat hota, centrala sau alte electrocasnice |
Scobituri in perete | Poti instala rafturi pe care sa le introduci in scobitura unui perete si sa le acoperi cu o usa |
Scaune si banchete cu spatii de stocare | Poti depozita diverse ustensile in spatiul de depozitare de sub bancheta sau diverse tipuri de scaune |
Daca alegi sa incastrezi electrocasnicele, poti pastra de la bun inceput un spatiu dedicat depozitarii anumitor obiecte care nu vrei sa fie la vedere. Asa cum dulapul de sub chiuveta contine diverse produse de curatat, la fel si dulapul in care este incastrata hota poate contine filtre sau alte produse necesare.
Scobiturile in perete pot oferi un spatiu eficient de construire a unor rafturi, pe care sa le ascunzi cu o usa. De asemenea, banchetele constituie o optiune foarte eficienta de a depozita anumite lucruri de care nu ai nevoie foarte des in bucatarie.
Amenajeaza-ti bucataria cu gust si eficienta
Bucataria inglobeaza atat functionalitate, cat si stil si eleganta prin diverse dotari, culori si metode de depozitare ingenioase. Daca iti doresti mai multa eleganta in bucatarie, poti accentua o anumita zona printr-un perete colorat, manere in diverse forme sau vase din teracota.
Spatiul in bucatarie are nevoie de continuitate si prospetime, asa ca poti opta pentru culoarea alb in bucatarie pentru mai mult spatiu si dimensiune. De asemenea, spatiul poate fi marit si prin renuntarea la mobilierul inalt.
Poti accentua ideea de eleganta prin depozitari ascunse, precum spatiile in care sunt incastrare electrocasnicele, scobiturile in perete sau banchetele si scaunele. Cu cat ai mai putine lucruri la vedere, cu atat mai mult va predomina eleganta in bucatarie.