Secretul cozonacilor perfecti – sfaturi de la producatorii de drojdie

Cozonacii sunt desertul care aduna toata familia in jurul mesei. Dar secretul unui cozonac pufos si aromat nu tine doar de reteta, ci si de cateva trucuri pe care le afli cunosti dupa ce te consulti cu un producator drojdie. Iata ce spun profesionistii despre aluaturile pufoase de cozonac!

  1. Alege drojdia potrivita

Ceea ce va recomanda intotdeauna un producator drojdie este sa folosesti un agent de crestere de calitate, special conceput pentru produse de patiserie. Drojdia proaspata da aluatului o textura deosebita si o aroma placuta, iar cea uscata e mai usor de pastrat si de folosit atunci cand ai nevoie.

Totusi, daca alegi drojdia uscata, ai grija sa o hidratezi corect inainte sa o adaugi in aluat – acest lucru va fi un impuls si va ajuta la activarea ei completa.

Nu folosi niciodata praf de copt in aluatul pentru cozonac, modul in care actioneaza acest agent de crestere nu este potrivit pentru tipul de aluat de care ai nevoie pentru cozonaci.

  • Temperatura ingredientelor conteaza

Un alt aspect important este temperatura ingredientelor. Producatorii de drojdie atrag atentia ca drojdia creste cel mai bine intr-un mediu cald si umed, dar nu fierbinte. Daca adaugi lapte sau apa calda, temperatura ideala e de aproximativ 35-40°C. Atentie sa nu depasesti aceasta temperatura, pentru ca risti sa omori drojdia si aluatul nu va mai creste asa cum iti doresti.

  • Framantarea – secretul cozonacului pufos

Dupa cum spune un furnizor drojdie, framantarea ajuta glutenul din faina sa se dezvolte, ceea ce da cozonacului acea textura pufosa. Daca framanti manual, incearca sa folosesti miscari ritmice, apasa usor si trage aluatul spre tine. Ideal este sa framanti pana cand aluatul devine neted si elastic, ceea ce poate dura intre 10-15 minute. Sau, daca folosesti un mixer, lasa-l sa faca treaba grea pentru tine, 10 minute vor fi suficiente.

  • Incearca sa adaugi putin unt topit

Daca vrei cozonaci mai fragezi si aromati, adauga putin unt topit. Producatorii de drojdie sustin ca grasimile naturale fac aluaturile mai elastice si previn uscarea cozonacului dupa coacere. Doar asigura-te ca untul e la temperatura camerei, chiar usor topit, astfel incat sa se incorporeze usor. Il poti adauga fara probleme in timpul framantatului, spre final.

  • Lasa aluatul sa creasca in voie

Dupa framantare, da-i aluatului timp sa creasca intr-un loc cald, cu o temperatura constanta. Producatorii recomanda sa astepti pana cand aluatul isi dubleaza volumul – asta poate dura intre 1-2 ore, in functie de temperatura ambientala, dar sa nu grabesti cresterea cu o temperatura mai mare. Acopera bolul cu un prosop umed pentru a mentine umiditatea si caldura, astfel drojdia va lucra la capacitate maxima.

  • Nu uita de a doua dospire

Dupa ce formezi cozonacul si il pui in tava, mai lasa-l la crescut inca 20-30 de minute. Acest pas final ii da ocazia aluatului sa se umfle bine si sa devina si mai pufos.

Fiecare etapa conteaza cand faci cozonaci pufosi, iar drojdia este cel mai important ingredient! Produsele de la Lesaffre Romania, lider ca producator drojdie, iti asigura produse profesionale si gust autentic.

Alege ingredientele de calitate, respecta fiecare etapa si pregateste de fiecare data cozonaci ca la carte!

Ghidul tău pentru ușile industriale de mare viteză

Romania Business te conectează cu oportunitățile economice