Ce nu stiai despre whisky

Ce nu stiai despre whisky?

Whiskey, pronuntat de asemenea si whisky, este oricare dintre mai multe lichioruri distilate facute dintr-un piure fermentat de cereale, inclusiv whisky-ul scotian, irlandez si canadian si diferitele whisky-uri din Statele Unite. Whisky-ul este intotdeauna invechit in recipiente din lemn, de obicei din stejar alb.

Numele, scris fara e de scotieni si canadieni si cu e in Irlanda si Statele Unite, provine de la termenul celtic usquebaugh (irlandeza uisce beathadh, gaelicul scotian uisge beatha, ambele adaptari ale expresiei latine aqua vitae, care inseamna „apa de viata”). Cea mai veche relatare directa a productiei de whisky se gaseste in inregistrarile scotiene care dateaza din 1494.

Whisky-urile produse in fiecare tara au un caracter distinctiv din cauza diferentelor dintre metoda de productie, tipul si caracterul boabelor de cereale, precum si calitatea si caracterul apei folosite. Pentru cel mai rafinat whisky, intra pe  24drinks.ro.

Whisky-urile drepte sunt neamestecate sau amestecate numai cu whisky din aceeasi perioada de distilare si distilator. Blended whisky-urile includ amestecuri de produse similare realizate de distileri diferiti si in perioade diferite (Scotch) si, de asemenea, whisky-uri realizate cu combinatii de whisky-uri neutre (care nu au caracteristici distinctive de aroma) si whisky-uri drepte (Statele Unite ale Americii si Canada). Cantitati mici de alte materiale aromatizante (de exemplu, sherry, sucuri de fructe) pot fi incluse in amestecuri. Guvernele pot cere ca unele whisky-urile sa fie invechite sub supravegherea lor pentru anumite perioade.

Scotch whisky-urile sunt oarecum usoare la corp, cu o aroma distincta de malt afumat. Ele sunt facute in principal din orz care este maltuit si apoi incalzit la un foc de turba, al carui fum uleios si acru da arome de malt. Variatiile dintre whisky-urile din regiunile Highlands, Lowlands, Campbeltown si Islay sunt cauzate partial de diferentele in cantitatea de incalzire pe care o primeste maltul. Maltul aromat este combinat cu apa, producand un piure, apoi fermentat pentru a face o bere. Cand berea este distilata, se produce un whisky care contine 70% alcool in volum. Acest produs este redus succesiv cu apa la aproximativ 43 la suta in volum.

Whisky-urile irlandeze au un gust foarte asemanator cu scotch-ul, dar fara calitatea afumata. Sunt produse prin metode similare cu cele pentru whisky-ul scotian, dar maltul nu este expus fumului in timpul invechirii. Whisky-urile irlandeze trec prin trei etape de distilare si uneori sunt amestecate cu whisky-uri cu cereale neutre pentru a produce un produs mai usor.

Industria canadiana a whisky-ului a inceput la inceputul secolului al XIX-lea. Whisky-urile canadiene au corp si aroma usoare si sunt intotdeauna amestecuri de whiskyuri cu cereale foarte aromate si neutre. Sunt realizate din piureuri compuse din combinatii de malt de porumb, secara, grau si orz, preparate dupa formula producatorului individual. Whisky-urile canadiene sunt de obicei invechite timp de cel putin sase ani, apoi reduse cu apa pana la un continut de alcool de aproximativ 45 la suta in volum, inainte de imbuteliere.

In Statele Unite, productia de whisky a inceput la inceputul secolului al XVIII-lea. Principalele centre de distilare sunt infiintate in Kentucky, Pennsylvania si Indiana. Produsul lor este facut cu malt si alte cereale (de obicei porumb sau secara), producand o bere care este distilata pentru a face un whisky cu 80% continut de alcool in volum. Acest distilat, bogat in substante aromatizante derivate din materiile prime originale, este redus cu apa la aproximativ 50-52% alcool si invechit in butoaie de stejar alb neutilizate. Whisky-urile simple pot fi depozitate in depozite de stat.

Bourbonul se caracterizeaza prin aroma de porumb, folosit ca materie prima principala. A fost produs pentru prima data in comitatul Bourbon, Kentucky, iar numele bourbon a devenit in cele din urma un termen general pentru whisky-uri similare.

In Statele Unite, whisky-urile “drepte” sunt denumite dupa boabele care predomina in piure, cel putin 51% fiind necesare pentru whisky-urile desemnate drept pure. Daca se foloseste un piure de cel putin 51% malt de orz, produsul este whisky de malt pur; daca se foloseste malt de secara, este pur si simplu whisky de secara.

Cum au aparut taxele pentru whisky?

Care este istoricul perceperii taxelor la Scotch Whisky?

In 1644, Parlamentul Scotian a adoptat o Lege privind accizele care stabileste taxa la 2/8d (13p) pe litru de aquavitae sau alte bauturi alcoolice tari – halba scotiana fiind de aproximativ o treime de galon. Pentru restul secolului al XVII-lea au fost aduse diferite modificari tipurilor si sumelor taxelor colectate.

Dupa Unirea Parlamentelor din 1707, personalul englez de venituri a trecut granita pentru a incepe incercarile indelungate de a aduce sub control productia de whisky. Nouazeci de ani mai tarziu, legile accizelor se aflau intr-o stare de confuzie atat de lipsita de speranta, incat nici doua distilerii nu erau impozitate la aceeasi cota. Distilarea ilegala a inflorit, contrabandistii nevazand niciun motiv intemeiat sa plateasca pentru privilegiul de a-si face bautura nativa.

Dupa o lunga comisie regala, Actul din 1823 a sanctionat distilarea legala la o taxa de 2/3d (12p) pe galon pentru alambicurile cu o capacitate mai mare de 40 de galoane. Era o taxa de licenta de 10 GBP anual si nu erau permise fotografii sub limita legala. Prima distilerie a intrat in existenta „oficiala” in anul urmator si, dupa aceea, multi dintre distilerii mai lungi de vedere au trecut de partea legii.

In 1840, taxa era de 5d (2,5p) pe sticla si pana la inceputul Primului Razboi Mondial se ridicase la 1/81/2d (9p). In 1939, o sticla tipica de whisky scotian costa 14/3d (72p) din care 9/71/2d (48p) era taxa. Pana in 1992, dupa o succesiune de cresteri ale taxelor, aceeasi sticla costa in jur de 10,80 lire sterline. Taxa a fost de 5,55 lire sterline, echivalentul a 19,81 lire sterline pe litru de alcool pur.

In 1995, pentru prima data dupa o suta de ani, taxa pe whisky-ul scotian a fost redusa. Taxa a scazut de la 5,77 lire sterline la 5,54 lire sterline o sticla (70 cl). In 1996, taxa pe whisky-ul scotian a fost din nou redusa.

Din 1973, pretul unei sticle de whisky, inclusiv acciza, face obiectul unei taxe pe valoarea adaugata.