Călătorește în timp cu sunetul lui Joseph Haydn: Descoperă discurile de vinil

Joseph Haydn, cunoscut drept „compozitorul universal”, așa cum l-a considerat Robert Schumann, a fost un compozitor de origine austriacă, apreciat pentru contribuția sa semnificativă în dezvoltarea muzicii clasice vieneze. A compus 107 simfonii și 83 de cvartete de coarde, conform lui Anthony von Hoboken, cel care a reunit în 1957 toate creațiile sale în „Catalogul Hoboken”. Muzica lui Haydn a avut drept rezultat dezvoltarea simfoniei și a cvartetului de coarde, cât și perfecționarea sonatelor, toate compozițiile sale fiind caracterizate prin eleganță, claritate și expresivitate.

Dacă ești un împătimit al muzicii clasice, nu rata ocazia de a te delecta cu ritmurile melodice ale lui Joseph Haydn, prin intermediul discurilor de vinil, care reușesc să redea notele muzicale autentice. Tot ce îți trebuie este un pick-up și creațiile favorite de la Haydn pentru a pătrunde în lumea muzicii de calitate.

Viața și opera lui Joseph Haydn, un maestru al muzicii clasice

S-a născut la 31 martie 1732 în Rohrau an der Leitha și a făcut parte dintr-o familie modestă, cu tată rotar și mamă, înainte de căsătorie, bucătăreasă. De la opt ani a cântat în corul catedralei din Viena până la vârsta de 17 ani, când a fost concediat pe motiv că i se schimba vocea. A urmat o perioadă de zece ani (1749-1759) în care și-a câștigat existența ca muzician liber. Fiind pasionat, a început să studieze singur teoria muzicală și contrapunctul, primind din când în când lecții din partea renumitului compozitor Nicola Porpora.

Primele sale cvartete de coarde au fost compuse în 1755, când a fost angajat de baronul Karl Josef von Fürnberg, urmând ca în 1759 să devină director în serviciul contelui Ferdinand Maximilian von Morzin în Lukawitz. În 1761 intra în serviciul prințului Nikolaus Joseph Esterházy drept conducător muzical secund, iar în 1765, la moartea Gregor Joseph Werner, a devenit șef de orchestră.

În ciuda obligațiilor impuse de funcție, compozitorul a reușit să-și creeze și dezvolte propriul stil, punând bazele a două genuri importante: cvartetul de coarde și simfonia. Până în 1783, Haydn compusese peste 50 de simfonii, fiind numit „părintele simfoniei”. În anul 1790, prințul Nikolaus Joseph Esterházy a murit, iar orchestra a fost desființată. Astfel, lui Haydn nu-i rămânea decât să accepte oferta impresarului englez, Johann Peter Salomon, de a dirija un ciclu de concerte la Londra în stagiunea 1791-1792, obținând un mare succes.

După acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa” de către Universitatea din Oxford, a primit o altă invitație de a participa la stagiunea 1794-1795. La Londra, Haydn și-a redescoperit genul simfonic-oratoriu, compunând două lucrări care aveau să fie emblematice pentru întreaga sa activitate: „Creaţiunea” şi „Anotimpurile”. De menționat și că cele șase cvartete de coarde apărute în 1782 au reprezentat un etalon pentru compozițiile ulterioare ale lui Mozart si Beethoven.

Compozitorul s-a stins din viață în anul 1809, la 31 mai, în Austria, lăsând în urma sa 104 simfonii, 83 cvartete de coarde, 120 de trio-uri pentru diverse combinații instrumentale, peste 60 de sonate pentru pian, concerte, oratorii, 13 opere în stil italian, peste 100 de divertismente.

Autenticitate și calitate sonoră: ascultă muzica lui Haydn pe discuri de vinil

În cazul în care ești un iubitor al muzicii clasice, în mod clar nu trebuie să ratezi ocazia de a asculta unele dintre cele mai mari capodopere din compoziția lui Haydn pe discuri de vinil. Nu degeaba era numit de Franz Schubert „maestrul ceasornicăriei muzicale” sau de Johannes Brahms „cel mai mare compozitor”, pentru că operele sale sunt ascultate cu aceeași emoție și în prezent.

Achiziționează discuri de vinil cu muzica lui Haydn și colecționează înregistrări clasice la prețuri accesibile cu ajutorul anticariatului Târgul Cărții, care îți pune la dispoziție unele dintre cele mai valoroase opere pe care să le asculți la pick-up. Pentru păstrarea calității sunetului în timp, specialiștii te îndrumă să ții discurile la loc uscat și în poziție verticală, evitând să le expui în fața razelor solare, care le-ar putea deteriora. Nu mai sta pe gânduri și intră pe site-ul Târgul Cărții pentru a descoperi oferta generoasă de discuri de vinil.

În prezent, creația lui Joseph Haydn este considerată un pilon al muzicii clasice, pasionații și nostalgicii având ocazia să se delecteze cu sunetele autentice prin intermediul discurilor de vinil. Descoperă oferta variată și accesibilă de la anticariatul Târgul Cărții și alege să te bucuri de profunzimea muzicii clasice de calitate.

Care sunt tarifele medii pentru închirierea unei mașini în Cluj?

Care sunt tarifele medii pentru închirierea unei mașini în Cluj?

Ghidul Complet al Pistoalelor de Impact – Produse comercializate de Toolsboxservices